Volledig houten keuken

Honderd procent hout

2008-01-10 15.29.00-1Een keuken van volledig hout beschikt in tegenstelling tot een massief houten keuken over massieve houtcorpussen.

Hout is een kwalitatief hoogwaardig materiaal en biedt daarom meestal een langere levensduur van de keuken dan keukens van ander materiaal, mits de keuken goed wordt onderhouden. Bovendien heeft een volledig houten keuken de aangename geur en structuur van echt hout. Het is trouwens ook wetenschappelijk bewezen dat biologische houten meubels een bijdrage kunnen leveren aan een verbetering van allergie├źn en ademhalingsproblemen bij mensen met een allergie. Dit komt omdat het materiaal geen schadelijke stoffen uitademt.

De ecologische voordelen zijn ook niet van de hand te wijzen. Hout is een materiaal dat groeit en ook recyclebaar is. Fabrikanten die met deze grondstof werken gebruiken meestal ook milieuvriendelijke vervaardigingstechnieken waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt wordt. Ben je milieubewust dan is een volhouten keuken de juiste keus voor jou.

Het prijskaartje dat aan een volledig houten keuken hangt is een nadeel. Daardoor zul je ook niet bij iedere keukenstudio volledig houten keukens vinden. Er zijn echter kleinere en middelgrote fabrikanten die zich gespecialiseerd hebben op keukens van volledig hout.

Een ander nadeel is het onderhoud. Laat je in ieder geval goed adviseren door de keukenverkoper die je een volledig houten keuken verkoopt. Behandel je het houten aanrechtblad bijvoorbeeld niet op de juiste wijze kunnen er vlekken, schimmelvorming en verrotting optreden.

Samenvattend kun je zeggen dat een keuken van volledig hout, weliswaar prijzig is en een goed onderhoud vereist, maar het is de juiste keuze voor iedereen die waarde hecht aan de natuur, milieubescherming en voor wie houdt van de natuurlijke stijl.