Houten keuken: onderhoud

Zo heb je lang plezier van je houten keuken

Wil je lang plezier hebben van je houten keuken dan is het juiste onderhoud van het houten oppervlak noodzakelijk.

Maak je keuken het beste schoon met een vochtig doekje en een in water oplosbaar schoonmaakmiddel en wrijf het hout na het schoonmaken zorgvuldig droog. Wrijf altijd in de richting van de houtnerf, zodat het vuil uit het hout wordt verwijderd. Schurende schoonmaakmiddelen moeten worden vermeden, ook schuursponsjes zijn voor het onderhoud van een houten keuken niet aan te raden.

2008-10-20 07.38.24Zelfs bij gelakte keukens of keukens met hout waarop een beschermlaagje is aangebracht moet je voorzichtig zijn. Overdreven veel boenen kan het oppervlakte beschadigen.

Vergeet niet dat hout een natuurproduct is dat gevoelig reageert op de luchtvochtigheid en de temperatuur in de keuken. De ideale temperatuur voor het hout in de keuken is ongeveer 23 °C en de vochtigheid zou gemiddeld bij 50-55% moeten liggen. Het wordt aanbevolen deze waardes met behulp van een vochtmeter en thermometer in de gaten te houden.

Niet alleen vochtigheid en temperatuur hebben invloed op het hout, ook het licht speelt een belangrijke rol. In de loop der tijd kan je houten keuken onder invloed van het licht verkleuren.