De Engelse landelijke keuken

Keukens in de Engelse cottage-stijl

2006-10-12 13.46.32Het charmante Engelse leven is terug te vinden in de cottage-keuken. De houten fronten in cottage-stijl hebben vaak een structuur met planken of een brede omlijsting. Voor de kleur wordt meestal een pasteltint gekozen, maar in de modernere versie van de cottage-stijl zijn ook witte fronten te vinden. Ook het aanrechtblad is veelal van hout gemaakt, de butcherblock-look is een nieuwe trend: grof hout, als van een slagerswerkblad. De grepen, vaak grote ronde houten knoppen of ouderwets aandoende beugelgrepen ronden het geheel van de cottage-keuken af.

De combinatie met oude en losse meubels, denk hierbij aan keukenbufetten, rekken voor borden of kleine hangkastjes versterken de landelijke Engelse look. Dergelijke meubels vind je op rommelmarkten, via marktplaats e.d. Als je tijd en zin hebt, is het natuurlijk ook een uitdaging van een doorsnee kast een gezellige, oud uitziende cottage-style kast te maken door bepaalde verftechnieken.

Op de vloer in de cottage-keuken liggen brede en licht versleten planken, die het oude karakter weergeven. Deze optiek kan ook worden verkregen door gebruik te maken van nieuwere vloerbedekking zoals vinyl- of linoleum met een planken- of tegelstructuur. Ook ruitpatronen kun je gebruiken voor een cottage-keuken.

Ook op de muren wordt het oude en doorleefde karakter naar voren gehaald. Daarvoor hoef je echt geen oude muur te hebben: ook een moderne doorzonwoning kan een uiterlijk krijgen dat er uitziet alsof er al jaren vrolijk in is geleefd. Gebruik hiervoor zachte pasteltinten. Als je creatief en handig genoeg bent, kun je natuurlijk ook experimenteren met versieringen en speciale verftechnieken.

2006-10-12 13.51.27Als je het geheel helemaal af wilt hebben, kun je zelfs nog voor balken aan het plafond kiezen, maar dat zal in het moderne rijtjeshuis niet altijd perfect passen.

Niet alleen de fronten, vloeren en muren zorgen voor een cottage-style. Ook voor de spoelbakken is een belangrijke rol weggelegd. Maak hiervoor gebruik van grote, porseleinen of keramieken bakken. Voor een belangrijk accent kan de kraan zorgen, als je kiest voor opvallende en antiek aandoende kranen van chroom, nikkel of zelfs brons.

Met het fornuis kun je ook accenten zetten als je kiest voor een gasfornuis of een oude gietijzeren vuuroven. Het mag ook ietsje minder zin: zelfs met moderne fornuizen kun je voor een antieke look zorgen, vooral als je de afzuigkap laat inbouwen in een schouw en als achterwand mooie tegeltjes gebruikt.

In de traditionele, landelijke keuken in de vaak kleine Engelse cottages was er vrijwel nooit veel plaats voor de keuken. Daarom werd er vaak gewerkt met losse rekken aan de wand, haken en wandhouders. Hiermee kun je ook duidelijke landelijke accenten zetten. Kies je voor een kastje aan de muur met glazen deurtjes, kun je hier heel fraai mooi servies neerzetten. Maar ook tafelkleden, gordijnen, theedoeken, pannenlappen met Engels bloemenmotief zorgen voor de cottage-sfeer. Ook grote bossen verse bloemen halen de cottage-style in huis.

Kijk voor je cottage-decoratie natuurlijk op rommelmarkten, maar ook in gespecialiseerde winkels met Engelse stoffen, serviezen en textiel producten.