De mediterrane keuken

Een keuken met zonnige inspiratie uit het zuiden

Haal de mediterrane zon in je keuken door te kiezen voor een keuken in de stijl van de mooie keukens uit de Provence, uit de Toscana of van Mallorca. De kleuren zijn zacht en zonnig en het materiaal natuurlijk.

Voor de fronten wordt in deze stijl vaak gekozen voor kaderfronten van hout. Of ze nu rijkelijk versierd zijn of eerder wat rustiger, wat ze gemeenschappelijk hebben is de kleur, van gebroken of oud wit tot verschillende pasteltinten. De keuze voor het aanrechtblad is ook niet moeilijk: een stenen werkblad van graniet of marmer.

2013-04-29 10.39.20-29Op de muur kun je kiezen voor vrij grove structuren, alsof de muur natuurlijk is gebleven, maar ook bijzondere verftechnieken kunnen hun bijdrage aan de mediterrane sfeer leveren. Je kunt hier natuurlijk kiezen voor wit, zodat de kleur van de meubels extra opvalt, maar een mooie perzik- of citroenachtige kleur zorgt natuurlijk al snel voor een warm en zonnig effect.

Wat accessoires betreft… niet moeilijk. Denk aan Frankrijk en je krijgt vanzelf beelden van grote gele zonnenbloemen, van het zachtpaars van lavendel. En ook het denken aan Spanje of de Toscana levert genoeg inspiratie voor gezellige keukenaccessoires. Wijnranken, olijftakjes, de statige cipressen… je kunt ze op veel keukenspulletjes terugvinden.

Op de grond van een mediterrane keuken liggen vaak grote terracottategels, maar ook interessante mozaïekvloeren herinneren aan zonnige vakantiedagen in het zuiden.