Tips voor een kleine keuken

Hierop kun je letten in een kleine keuken

Heb je weinig plaats voor je keuken moet je natuurlijk heel nauwkeurig zijn bij de keuze van vormgeving, kasten, apparatuur, accessoires e.d. Wat is absoluut noodzakelijk, wat wil je graag en wat kun je weglaten?

  • De ruimte

Laten we beginnen met de ruimte op zich. Lichte of koele kleuren maken een ruimte optisch groter dus daar kun je in een kleine keuken handig gebruik van maken. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen kan komen, dus zet niet teveel of te grote planten op de vensterbank en kies voor lichtdoorlatende gordijnen of laat ze helemaal weg.

Hoe rustiger een ruimte eruitziet, hoe groter hij lijkt, dus daar kun je zeker in een kleine keuken handig op inspelen. Zorg voor een consequente lijn die niet gestoord wordt door andere kleuren of ander materiaal.

Is je keuken een 2013-04-29 10.39.20-13deel van de woonkamer, dan zijn er tegenwoordig mooie mogelijkheden om een keuken achter (schuif-)deuren te laten verdwijnen, zodat je niet de hele tijd tegen een spoelbak of koelkast aan moet zitten kijken.

Misschien is 2013-04-29 10.39.20-12je keuken dan wel klein, maar heb je nog de beschikking over een andere ruimte, zoals bijkeuken, bergruimte, schuur of kelder. Je kunt erover denken daar bijvoorbeeld een (extra) koelkast of koel-vriescombinatie neer te zetten. In een bijkeuken of grote voorraadkast kun je levensmiddelen bewaren en dat geeft je weer wat weer speelruimte in je keuken. Ook het servies kun je bijvoorbeeld in een mooie kast in de woonkamer plaasten.

Aan een rek aan het plafond kun je pannen e.d. ophangen, maar ook aan de muur kun je aan stangen of magneetstrepen van alles hangen. Maak het niet te bont, want hoe meer er aan plafond of muren aan losse elementen hangt, hoe onrustiger en kleiner de ruimte lijkt.

Als je meer dan één keukenblok hebt, let er dan op dat je minstens 1,20 m tussen de tegenover elkaar liggende keukenblokken hebt, anders krijg je problemen met het openen van lades, kastjes en vaatwasser.

Als je graag in de keuken wilt eten, maar je eigenlijk te weinig ruimte daarvoor hebt, kun je ook een kleine opklaptafel nemen. Of je laat het aanrechtblad iets doorlopen, zodat je een kleine bar hebt.

Met de verlichting kun je voor optische effecten zorgen. Uiteraard heb je licht op het aanrechtblad nodig, zodat je niet in je eigen schaduw staat. Andere lampen kun je decoratief richting plafond laten schijnen, dat maakt de ruimte optisch iets groter.

  •  De apparatuur

Het volgende punt is de apparatuur. Wat heb je nodig en wat niet? Als je een vaatwasser wilt kun je voor een kleiner type gaan, dus in plaats van de standaard 60 cm breedte een breedte van 45 cm. Vaak voldoende als je alleen woont. Ook andere apparatuur is verkrijgbaar in het 45cm-formaat. Combi-apparaten besparen je natuurlijk heel wat ruimte.

  • Het aanrechtblad

Misschien heb je de mo2008-10-02 13.33.32gelijkheid een extra diep aanrechtblad van 70 cm in plaats van de standaard 60 cm te nemen. Er zijn ook onderkasten die dieper zijn dan de standaardkasten. Ook een snijplank op de spoelbak biedt je extra werkruimte. Neem een enkele spoelbak. Natuurlijk is het handig twee spoelbakken te hebben, maar in een kleine keuken nemen ze je teveel werkruimte weg. Als het even kan, zorg er dan voor dat je tussen de kookplaat en de spoelbak minstens 60 cm werkruimte hebt omdat dit gedeelte de belangrijkste werkruimte is.

Zorg dat er nauwelijks losse dingen op het aanrecht staan of liggen. Wil je toch graag de houten lepels e.d. bij de hand hebben, dan kun je ze in een bakje of decoratieve pot zetten of aan een stang boven het aanrechtblad hangen.

  • De kasten en lades

Je kunt de ruimte optimaal gebruiken door voor kasten te kiezen die tot aan het plafond doorlopen. Of je neemt decoratieve manden die je bovenop de kasten zet. Kies voor gesloten kasten zonder veel franje, dat zorgt voor meer rust. Als je in de hangkasten vitirinedeurtjes laat plaatsen kan het geheel eventueel een iets minder massieve indruk opleveren, maar zorg er dan natuurlijk wel voor dat wat er achter de glazen deurtjes staat niet te rommelig is.

Spiegelende oppervlaktes zorgen ook voor een ruimtelijk effect. Denk hierbij aan roestvrij staal of hoogglanzende fronten.

2008-10-02 15.07.58Daar waar normaal gesproken de plint zit kun je handige lades laten plaatsen. Prima voor bakvormen, receptverzamelingen, de deegroller e.d.

Maak gebruik van de binnenkant van de deurtjes door bijvoorbeeld een rek (pannenrek of tijdschriftenrek) voor de pannendeksels, kruidenpotjes e.d.

Heb je een hoekkeuken, maak dan door een draaiplateau optimaal gebruik van de ruimte. Op deze wijze kom je makkelijker bij je pannen.

  • De accessoires

2008-07-02 15.04.38Ook hier moet je heel bewust kiezen wat je nodig hebt en wat niet en vooral ook hoe vaak je iets nodig hebt. Sorteer de accessoires en ruim dat wat je nauwelijks nodig hebt heel hoog op, of in een andere bergruimte. En heb je nu echt al die keukenboeken nodig? Misschien heb je twee favorieten en kijk je nooit naar de rest. Prima, die kun je dan ook uit de keuken of misschien wel uit je woning verbannen.

Neem voornamelijk stapelbare pannen en opbergdoosjes. In de lades kun je handige vakjes maken, zodat er veel meer in kan en je ook makkelijk alles kunt vinden.