De individuele landelijke keuken

Gezelligheid gecombineerd met strakke vormgeving

2011-07-28 09.59.08-1In de afgelopen jaren kwam de moderne keuken steeds meer in opmars. Gladde, hoogglanzende fronten, minimalisme, greeploos dat zijn de kernbegrippen voor de moderne keuken. Maar niet iedereen werd enthousiast van de klinisch aandoende zakelijkheid van de moderne designkeuken. Gezelligheid en traditie bleven begrippen die voor velen ook belangrijk waren als kenmerk voor hun keuken. En zo is er een nieuw soort landelijk keuken ontstaan, die gezelligheid combineert met high-tech apparatuur, strakkere vormgeving en individuele oplossingen.

Het is moeilijk deze nieuwe stijl in een paar woorden te beschrijven, juist ook omdat de individuele keuzemogelijkheden onuitputtelijk zijn. Natuurlijke kenmerken blijven ook in dit type keuken belangrijk. Hout voornamelijk, bijvoorbeeld voor de fronten, maar dan eerder in een zakelijke stijl. Pronk en praal, vele decoratieve elementen zul je in deze keuken niet aantreffen. De lijnvoering is duidelijk en strak.

Het hout wordt gecombineerd met elementen van chroom, aluminium of roestvrij staal, maar ook glas en acrylglas of kunststof komen in dit keukentype voor.

Het traditionele is terug te vinden in bijvoorbeeld het gebruik van kookeilanden of in losse meubels. Net als bij andere landelijke keukens wordt hier vaak gekozen voor een houten aanrechtblad, bijvoorbeeld met staafmotief. Maar ook natuursteen wordt hier vaak gebruikt.

De muren zijn minder grof dan bijvoorbeeld in de cottage-keuken. Vaak kom je hier bruine of witte tinten tegen die voor een ruimtelijk effect zorgen. Op de vloer kunnen tijdloze planken liggen, maar er wordt steeds meer gekozen voor de praktische en mooie oplossingen die een linoleumvloer tegenwoordig kan bieden.