De Scandinavische landelijke keuken

De landelijke keuken in de terughoudende Scandinavische stijl

2013-04-29 10.39.20-19De Scandinavische stijl is vrij terughoudend, minder uitbundig dan bijvoorbeeld de mediterrane keuken. Het concept is voornamelijk praktisch en vrij koel. Door deze terughoudende stijl doen ze zelfs af en toe meer denken aan de moderne en minimalistische keuken.

De fronten zijn vrij strak, eventueel wel kader- of cassettenfronten, maar dan in een strakke lijnvoering. Je vindt hier zelfs hoogglansfronten in witte of grijze tinten. Vaak wordt er voor een houten aanrechtblad met staafpatroon gekozen. Als de keuze wat fronten betreft op een donkere tint is gevallen, dan kan voor het aanrechtblad ook gekozen worden voor een natuursteen of zelfs kunststof in een wat lichtere tint dan die van de fronten.

Wil je een echte, onvervalste Scandinavische sfeer in je keuken, kun je erover denken houten schrootjes op de wanden te bevestigen die dan bijvoorbeeld in dezelfde tint als de fronten kunnen worden geschilderd. Op de vloer worden oude, brede planken aanbevolen, maar ook hier kun je tegenwoordig kiezen voor de veel praktischere variant van linoleum.

De keuze voor apparatuur is groot. De terughoudende look van de Scandinavische keuken, met vaak witte of grijze fronten past prima bij de roestvrijstalen apparatuur die tegenwoordig in alle prijsklassen en van alle merken verkrijgbaar is.

En de spoelbak? De wereld van de spoelbakken staat voor je open. Klassieke roestvrijstalen spoelbakken passen in de Scandinavische keuken, maar roestvrijstalen spoelbakken, gegoten spoelbakken, extra grote porseleinen gootstenen staan net zo mooi in de Scandinavische landelijke keuken. Wat kranen betreft ben je ook vrij: een nostalgische kraan of een moderne kraan met een uittrekbare slang, het past allemaal.

Wat decoratie betreft, is dit type keuken eerder wat rustiger en minder uitbundig. Heb je veel wit in je keuken kun je kiezen voor blauwe, maritieme elementen, maar ook grijze decoratieve elementen zoals stenen en schelpen doen het goed. Ook rood/wit of blauw/wit gestreepte decoratie zorgt voor een maritiem effect. Welke decoratie je ook kiest, maak het niet te uitbundig om het Scandinavische effect van de koelere keuken niet te verstoren.

Merken