Moderne keuken

De keuken van nu

2008-07-10 12.58.52 Wat nu precies een ‘moderne keuken’ is, is wat stijl betreft moeilijk te zeggen. Deze keukenstijl biedt meestal een vrij strakke lijn waarin soms gebruik gemaakt wordt van een spannende materiaalmix. In keukens met een landelijke stijl vind je voornamelijk natuurlijke materialen zoals hout en terracotta eventueel gecombineerd met een natuurstenen aanrechtblad. In een houten keuken moge het duidelijk zijn dat je daar voornamelijk hout tegenkomt. Maar in een moderne keuken kun je een combinatie van verschillende soorten materiaal vinden, net wat je zelf mooi vindt. Hout, glas, roestvrij staal … het kan allemaal.

2013-04-29 10.39.20-8Wat alle moderne keukens gemeenschappelijk hebben is de actuele apparatuur. Je vindt er op z’n minst een kookplaat met daarboven of daarachter een afzuigmogelijkheid die lastige geurtjes en dampen verwijdert. Verder is er een magnetron en een oven, al dan niet gecombineerd. Een vaatwasser ontbreekt vrijwel nooit in een moderne keuken, net als natuurlijk de koel- vriescombinatie. Ze kunnen fraai worden weggewerkt achter passende keukenfronten, maar kunnen met hun moderne design ook zorgen voor een hightech accent.

De fronten zijn meestal strak vormgegeven, dus zul je in een moderne nauwelijks kaderfronten zien. Hoogglanzende fronten hebben een succesvolle opmars in de keuken gedaan. Er zijn verschillende soorten grepen die in een moderne keuken passen, maar steeds vaker wordt er gekozen voor de greeploze variant.

2008-10-02 13.26.44Hoewel witte fronten nog steeds de voorkeur hebben, komt er steeds meer kleur in de keuken, soms als accent temidden van witte fronten, maar ook als geheel gele, groene, rode … keuken. Door de vele lak- en foliemogelijkheden zijn er ontelbare kleurcombinaties mogelijk.

De kleur of kleuraccenten kunnen uitbundig zijn, maar verder is de moderne keuken steeds minimalistischer geworden. Pilasters, kranslijsten en dergelijke tierelantijnen zul je in een moderne keuken dan ook niet tegenkomen.

Merken