De royale landelijke keuken

Wonen zoals in een statig landhuis

2007-08-30 12.39.00-2Voornaam wonen zoals in groot landhuis? Dat kan door de charme van een Engelse herenhuiskeuken in huis te halen.

Dit type keuken is vrij klassiek en uitbundig met bijvoorbeeld bewerkte, antiek aandoende fronten, gevlochten grepen of porseleinen knopjes. De profielen kunnen ook weelderig zijn met gedraaide zuilen of kroonlijsten. Hier komt het echt op het detail aan.

Heb je genoeg ruimte kun je kiezen voor een groot kookeiland waar je bijvoorbeeld een rek boven kunt hangen met schitterende gietijzeren of koperen pannen.

Op de muren zou je kunnen gaan voor houten panelen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor zachtere pasteltinten die contrasteren met de kleur van de keukenfronten. Op de vloer liggen, net als in de vele andere soorten landelijke keukens, brede houten planken of grote, royale tegels.

2006-10-12 13.56.15De apparatuur mag er natuurlijk niet te modern uitzien, maar je hoeft niet bang te zijn, dat je de voordelen van de moderne apparatuur moet missen. Vele merken bieden ultramoderne fornuizen in een ouderwetse look. En ook de directe omgeving van het fornuis kan voor een klassieke en royale touch zorgen, bijvoorbeeld door de afzuigkap in een grote schouw op te nemen.

Kies je voor grote gootstenen van keramiek of messing zorg je voor een consequent doorgevoerde klassieke en royale lijn. Helemaal als je daarbij zorgt voor een klassieke kraan.

De royale keuken heeft op zich niet veel decoratie meer nodig, omdat de decoratieve elementen terug te vinden zijn in de schouw, de fronten, de grepen en eventueel in de antieke look van het fornuis. Maar je kunt natuurlijk altijd grote antieke spiegels aanbrengen, mooi porseleinen servies uitstallen in een antiek keukenbuffet of manden neerzetten voor de vele kleine ditjes en datjes in de keuken. Wil je vrijwel letterlijk de kroon op je werk zetten, zoek dan een passende kroonluchter voor je royale landelijke keuken.