Stappenplan

De eerste stappen op weg naar een nieuwe keuken

1. Hoeveel kun je uitgeven?

2013-04-29 10.39.20-22Het belangrijkste en misschien onaangenaamste: wat kun je uitgeven voor je keuken? De keuze voor de apparatuur, de kwaliteit van de kastjes, het soort aanrechtblad … het hangt allemaal van je budget af.

Heb je een vrij laag budget kun je denken aan kunststof fronten met gelijmde kanten. Foliefronten zijn weer net iets duurder. Vrij kostbaar zijn keukens volledig van hout, maar ook hoogglanskeukens kunnen aan de vrij prijzige kant zijn.

Niet alleen het materiaal bepaalt de prijs, maar ook de kwaliteit die de fabrikant aanbiedt. Uiteraard geldt hier ook: hoe bekender en hoogwaardiger het merk is, hoe meer je uiteindelijk moet betalen.

2. Wat voor een soort keuken wil je?

2011-06-29 13.49.48Een ander belangrijk punt: Wat wil je in je keuken gaan doen? Wat betekent de keuken voor jou? Zul je veel tijd in je keuken doorbrengen? Ben je single of zoek je een keuken voor je hele familie? Kook je graag? En wat stijl betreft: liever gezellig of hecht je meer waarde aan een modern design? Kies je voor een open keuken als deel van het woongedeelte of heb je liever een gesloten keuken? Wil je in de keuken eten of eet je in woon- of eetkamer? Zit je graag aan een bar in je keuken, bijvoorbeeld voor een snel ontbijt?

Je stijl zul je waarschijnlijk al in gedachten hebben. Graag helpen we je op onze website daarmee ook op weg met onze informatie over landelijke keukens, houten keukens, moderne keukens en zeer kleine keukens.

3. Waar komt de keuken?

2013-04-29 10.39.20-14De ruimte waarin je keuken geplaatst moet worden bepaalt natuurlijk ook de mogelijkheden die je hebt. Om aan de slag te kunnen gaan met een ontwerpprogramma is het noodzakelijk de keuken eerst op te meten. Let hierbij op alle hoeken, inhammen, nissen, maar neem ook de deuren en ramen en eventuele radiatoren op in je tekening. Als je uitgaat van een bestaande ruimte waar voorheen ook al een keuken in zat, vergeet dan niet de aansluitingen voor water en gas te noteren. Zij zijn uiteindelijk bepalend voor de plaats van het fornuis, de vaatwasser en de spoelbak.

4. Waar moeten de aansluitingen komen?

2006-06-27 12.54.35Heb je de luxe dat je een keuken gaat plaatsen in een nieuwe ruimte kun je zelf bepalen waar de aansluitingen moeten komen en ben je natuurlijk vrijer in je ontwerp. Maar hier is het wel noodzakelijk uiteindelijk ook met een vakman over je ontwerp te spreken. Leidingen kun je niet zo makkelijk weer anders plaatsen als ze er eenmaal al zitten.

5. Wat voor een vorm krijgt je keuken?

Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je eigen wensen zijn er verschillende keukenvormen waaruit je kunt kiezen. In het algemeen zijn er een paar punten waarmee je rekening moet houden als je een keuken ontwerpt: plaats de vaatwasser niet ver van de spoelbak vandaan. Niets zo irritant als met een afgespoelde pan door de keuken te moeten lopen naar je vaatwasser, maar ook serviesgoed dat even op het afdruipgedeelte van de spoelbak is geparkeerd wil je niet door je hele keuken transporteren.

2008-10-02 13.35.40Heb je meer dan één keukenblok, dus bijvoorbeeld een L-vormige of U-vormige keuken of misschien zelfs een kookeiland, let dan op de zogenaamde keukendriehoek. Dit is de afstand die je aflegt tussen fornuis, spoelbak en vaatwasser. Als je alle zijdes van de driekhoek bij elkaar optelt, zou de ideale afstand in totaal niet meer dan 8 meter moeten zijn. De afstand tussen het fornuis en de spoelbak zou normaal gesproken niet meer dan 2 meter moeten zijn. Denk hierbij aan het bijvullen van water bij de aardappels, het afgieten van de pasta e.d. Dit zijn de maximale afstanden.

Er zijn echter ook minimale afstanden waarmee je rekening moet houden. Tussen de verschillende keukenblokken of tussen de eettafel en een keukenblok moet er genoeg loopruimte zijn, maar ook ruimte om zonder problemen de kasten te kunnen openen, de vaatwaser leeg te ruimen e.d.

  • L-vormige keuken: Deze keuken loopt door om de hoek. Als je gebruik maakt van een speciale hoekkast, bijvoorbeeld met draaisysteem, kun je alle ruimte optimaal benutten.
  • Eén keukenblok: Je hebt hier maar één achterwand voor nodig. Ideaal voor kleine ruimtes. Als je wat meer ruimte wilt hebben kun je ervoor kiezen diepere onderkasten te nemen. Dit levert je meer bergruimte op en meer ruimte op je aanrechtblad.
  • Twee keukenblokken: Plaats je twee keukenblokken tegenover elkaar moet je rekening houden met minimaal 1 meter afstand tussen de twee keukenblokken, liever nog 1,20 meter of meer. Zo kun je zonder problemen de oven of koelkast openen en je tussen de keukenblokken door bewegen.
  • U-vormige keuken: De uitgebreidere L-keuken doordat er nog een hoek bijkomt. Hou hier weer rekening met de afstand tussen de tegenover elkaar liggende keukenelementen. De u-vormige keuken kan worden uitgebreid met een haaks op het keukenblok staande bar of eettafel, zodat je een G-vormige keuken krijgt. Voor een dergelijke keuken is echter wel een grotere ruimte noodzakelijk, om nog zonder problemen langs tafel en kastjes te kunnen lopen.
  • Eilandkeuken: Niet meer weg te denken uit de showrooms van de meeste keukenstudio’s: de eilandkeuken. Het voordeel van een eilandkeuken is dat er vaak tijdens het koken direct contact gehouden kan worden met andere aanwezigen. Dit is natuurlijk wel zo gezellig en daarom ook o.a. aan te bevelen voor families of voor mensen die vaak gasten ontvangen. Je moet er natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Hier geldt een minimale afstand tussen het wandelement en het kookeiland van 90 cm.

6. Welke inbouwapparatuur en spoelbak kies je?

Bedenk welke apparatuur je nodig hebt. Uiteraard speelt hierbij ook je budget een belangrijke rol. Waar wil je het fornuis hebben? Met oven onder het fornuis of liever een oven op ooghoogte? Kook je veel en graag wil je misschien ook liever een stoomoven hebben. Heb je een magnetron nodig en zo ja, wil je deze laten inbouwen? Allemaal belangrijke vragen waarop je van tevoren al een antwoord moet kunnen geven.

2010-06-30 15.50.35Wat het koelgebeuren betreft: hoeveel koelruimte heb je nodig? Het aanbod varieert van een kleine onderbouwkoelkast tot aan de grote losstaande hoge koelkasten met twee deuren en een apart ijsklontjesvak. Heb je een keuken voor je hele familie nodig zul je natuurlijk andere wensen hebben dan iemand die alleen woont. Ga eens naar een witgoedwinkel en bekijk het assortiment. Let hierbij ook op het energielabel van de apparatuur. Een koelkast die vrij goedkoop is, maar veel energie verbruikt, zal uiteindelijk misschien wel duurder uitkomen.

Heb je een zeer kleine keuken en benut je de ruimte optimaal met bovenkastjes, kun je een afzuigkap kiezen die onder een kastje wordt gemonteerd. Vaak bestaat de mogelijkheid in dat kastje kruiden e.d. te plaatsen. Heb je meer ruimte is natuurlijk ook de keuze groter. Als je boven je kookeiland niets wilt plaatsen, kun je tegenwoordig ook kiezen voor afzuigmogelijkheden die direct voor het fornuis uit het werkblad omhoog komen. Vele mogelijkheden passend bij ieder budget en iedere stijl.

Je kunt uiteindelijk je apparatuur compleet met je keuken bij een keukenstudio bestellen en laten monteren. Als je budget iets krapper is of je liever niet (te) veel geld uitgeeft, kun je de door jou uitgezochte apparatuur ook op internet gaan zoeken. Vaak vind je daar zeer goede prijzen. Hou ook de aanbiedingen van de keukenstudio’s in de gaten. Soms verkopen ze niet alleen showroomkeukens, maar ook koelkasten, fornuizen e.d. als showroommodel.

2008-07-10 15.26.26Wat spoelbak betreft: wil je een enkele spoelbak? Met afdruipgedeelte of zonder? Of heb je plaats voor anderhalf of twee spoelbakken? Niet absoluut noodzakelijk, dus zeker een overweging bij een laag budget. Wat vorm en materiaal betreft is de keuze tegenwoordig zeer uitgebreid. Let erop dat je niet al te besmettelijk materiaal kiest, dus dat het bestand is tegen schoonmaakproducten en krassen. Of je nu een ronde of vierkante spoelbak wilt, dat hangt van je persoonlijke voorkeur af. Wel moet erbij gezegd worden dat het schoonmaken van een ronde spoelbak of een spoelbak met afgeronde hoeken eenvoudiger is dan een vierkante spoelbak waar je met lastige hoeken te maken hebt.

7. Heb je losstaande meubels die in de keuken geplaatst moeten worden?

Hou daar dan rekening mee in het ontwerp van je keuken. In een kleine keuken wordt dat natuurlijk vrij lastig, maar is je keuken groter kun je denken aan hoge kasten voor je voorraad, mooie servieskasten, apparatuurkasten voor de koel-vriescombinatie, de oven e.d. Ga je voor een fraaie Amerikaanse side-by-side koelkast zul je daar zeker vooraf een plaats voor moeten reserveren.

8. Welke onderkasten wil je hebben?

Velen vinden grote lades i.p.v. kasten bijzonder handig. En dat zijn ze ook. Je hebt altijd van bovenaf een goed overzicht wat waar staat en hoeft meestal niets aan de kant te schuiven om ergens bij te kunnen. Dus dat is een eerste punt waaraan je bij onderkasten moet denken: hoeveel lades, hoe groot moeten de lades zijn en hoeveel kasten.

2008-10-02 15.06.24Denk ook aan het afvalsysteem. Hoe scheid jij je afval? Wil je daarvoor aparte bakken onder je spoelbak?

Heb je een hoek in je keuken? Maak dan gebruik van speciale uittreksystemen zodat je de ruimte optimaal kunt gebruiken.

9. Voor welk aanrechtblad ga je?

Hoe je favoriete aanrechtblad eruitziet, is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak. Er zijn vele verschillende soorten werkbladen, wat de optiek betreft, maar ook wat kwaliteit betreft. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op het onderhoud. Hoe gevoelig is het materiaal? Kun je er een hete pan opzetten of doe je dat sowieso niet? Kan het materiaal tegen een stootje? Moet je het behandelen? Hoe gevoelig is het materiaal voor vlekken? Allemaal vragen die je moet stellen om erachter te komen wat voor jou het ideale aanrechtblad is. Neem daar r2009-04-27 17.53.52ustig de tijd voor om op internet informatie daarover te zoeken, ervaringen van andere keukengebruikers te lezen e.d. Als je weet wat voor jou eventeel in aanmerking zou kunnen komen, kun je in een keukenstudio het materiaal eens gaan bekijken en prijzen gaan vergelijken.

Misschien ook nog een handige ontwerptip: je kunt het aanrechtblad natuurlijk ook door laten lopen in een eettafel of een bar.

10. Wil je bovenkastjes hebben? En zo ja, welke?

Wil je bovenkastjes? Als je een kleine keuken hebt is het natuurlijk wel erg handig in verband met de extra bergruimte. Is je keukenruimte groot, zijn bovenkastjes niet altijd noodzakelijk. Je kunt kiezen voor dezelfde fronten als de onderkasten, maar je kunt ook accenten zetten met glazen deurtjes, jaloezie-, klap-, vouw- of schuifdeuren.

Wil je een kast die op het aanrechtblad staat of alleen hangende kastjes of allebei? Ga bij je ontwerp eerst uit van de grote keukenelementen, in dit geval van opzetkasten. Let bij het ontwerp natuurlijk ook op de grootte van de afzuigkap. Begin het beste met de grote elementen en de hoekelementen. De ruimtes daartussen kun je dan met kasten vullen, maar ook met rekken … of je laat ruimte vrij.

11. Hoe ziet de wand boven het aanrechtblad eruit?

2009-07-08 11.26.11Deze wand wordt ook wel de nis genoemd. Je kunt kiezen uit tegeltjes of hetzelfde materiaal als van het aanrechtblad. Vrij nieuw is acrylglas als achterwand. Je kunt deze zelfs aan de achterkant laten bewerken en er mooie prints op laten zetten. Maar dan ben je nog steeds niet klaar, want je kunt deze wand ook gebruiken voor lichtsystemen, je kunt er stangen op bevestigen waaraan je keukenaccessoires hangt, je kunt er rekjes voor kruiden of borden bevestigen, planken ophangen waarop je je kookboeken neerzet. Je ziet het… mogelijkheden genoeg, maar je moet er vooraf wel rekening mee houden.

12. Welke verlichting moet er geplaatst worden?

2006-07-10 10.51.59Een lamp midden in de keuken aan het plafond is vaak niet voldoende omdat je in je eigen schaduw staat als je op het aanrechtblad bezig bent. Zorg dus behalve voor het licht aan het plafond voor licht op je werkplek. Behalve de plafondverlichting en de verlichting van je aanrechtblad en het fornuis kun je ook nog sfeervolle accenten zetten. Als je van gekleurd licht houdt, kun je LED-strips zelf opplakken waar je wilt. Dimbare verlichting zorgt voor een goede sfeer als je keuken als woonkeuken wordt gebruikt of deel van het woongedeelte is. Tip: let erop dat de schakelaars optimaal te bedienen zijn, bijvoorbeeld niet alleen een schakelaar bij de spots onder de bovenkasten, maar ook een schakelaar voor diezelfde lampen bij de keukendeur, zodat je alles in één keer uit kunt schakelen.